Filthy assistant (annetten) wrote,
Filthy assistant
annetten

Texas Chili

Jeg har i alle år laget chili con carne på omtrent samme måte (med retningslinjer, ikke oppskrift), og det går omtrent slik:

Annettes røkte chili
Kjøtt, enten oksekjøtt i terninger eller karbonadedeig
chorizopølse (fra 5 cm og opp til en hel pølse, litt avhengig av hvor mye du lager)
2-3 løk
mer enn to typer bønner (vi bruker ofte butterbeans, tomatbønner og chilibønner)
chipotle
tørket eller frisk chili

Dette gir en litt søtlig (på grunn av tomatbønnene) chili med snev av røyksmak, som metter godt og smaker enda bedre dagen etter. Jeg har laget den i mange år og den blir alltid god.

Men etter å ha smakt burritoen på Revolver, som var intenst mørkebrun og hadde en vanvittig kraftig og fyldig smak fikk jeg lyst til å prøve noe annet. Det var Texas chili, og den er det ikke bønner i (du blir muligens kjeppjaget fra the Lone Star State om du prøver noe annet).

Jeg gikk til innkjøp av høyrygg, et fabelaktig kjøttstykke, seigt og fullt av bindevev, akkurat det som skal til for å tåle langtidskoking, og satte i gang. Jeg ble såpass fornøyd med resultatet at jeg tror det er denne chilien som blir laget i heimen framover.

Annettes Texas Chili
Ca 1 kg høyrygg
1 boks øl etter smak, gjerne med litt futt i, men ikke så mye humle. Lager er nok greit.
Alle de forskjellige chilisortene du får tak i (jeg brukte bird's eye, habanero og litt av hvert av alt jeg fant i grønnsakshylla på Meny)
1 liten sp 100% sjokolade
1 liten kopp kaffe (!)
1 sp oksefond
1 sp spisskummin

Oksekjøtt som stekes for hardt kan trekke seg sammen og bli små tørre klumper, så for å unngå det skar jeg alt kjøttet i skiver og stekte det på den ene siden, før jeg skar det i terninger (ca 2 x 2 cm) og dumpet i gryta sammen med øl. Det fikk småputre mens jeg renset chili (og hakket med hurtigmikser for å unngå sviende fingre, bruk det eller hansker). Jeg kokte ut stekepanna med vann og heiv i gryta, og helte også i en liten kopp kaffe (jada). Neste gang vil jeg nok drysse litt mel på kjøttet før steking, for gryta ble litt tyntflytende og jeg måtte tykne med potetmospulver før servering (gammelt husmortriks).

En snau spiseskje revet sjokolade går også oppi, vær forsiktig med denne, det kan bli veldig beskt, men det gjør underverker for smaken (usøtet kakao kan også brukes, tror jeg, eller en annen mørk sjokolade, men da må du antagelig salte etterpå siden sukkeret demper smak). En spiseskje oksefond eller innkokt god kraft. Spisskummin er viktig, jeg glemte å riste det i panne først så det havnet bare rett i gryta, men det skal jeg også huske til neste gang.

Smak til med alt chilipepperet til gryta er så sterk du liker. Alle chiligryter blir bedre om du bruker flere forskjellige typer chili, men smak på dem før du har dem i så du vet hvor sterke de er (IKKE smak på habaneroen, bare gå ut fra at de er rødglødende). La putre minst tre timer, det må til så bindevevet i kjøttet løser seg opp, kjøttet blir mørt og gryta smaksrik. Er selvsagt enda bedre dagen etter, så husk å lage ca halvannen gang så mye som du tror du trenger.

Jeg gjorde et eller annet galt underveis så gryta ble besk (tror jeg brukte øl med for mye humle + for mye sjokolade), det ordnet seg heldigvis med bittelitt sukker i gryta. Det er uansett et fint triks å ha i baklomma om noe skjærer seg.

Jeg serverte med hjemmelagde hvetetortillas (skal forsøke maistortillas også en gang), guacamole (most avocado, lime, salt), tomatsalsa (utkjernede plommetomater i terninger, hakket løk, lime, koriander) og strimlet salat. Hot sauce for dem som ville ha det enda sterkere.

Skal poste oppskrift på perfekte tortillas bare jeg klarer å lage det, og tre tortillas pr pers viste seg å være ALT for mye. To holder lenge.
Tags: food
  • Post a new comment

    Error

    default userpic
  • 0 comments