?

Log in

Filthy assistant
03 March 2010 @ 04:22 am
Disse er faktisk bedre enn mange blåskjell jeg har spist på restaurant.

klatt smør
2 finhakkede sjalottløk
2 finhakkede hvitløksfedd (eller mer)
2 dl tørr hvitvin
kvast hakket persille
et nett blåskjell
salt og pepper

Først: gjør det man alltid skal gjøre med skjell, dvs. sjekke at skallet er helt, at det er lukket eller lukker seg når du banker på det. Skyll dem og plukk vekk skjeggtråder. Dette er det som tar lengst tid.

Smelt smør i en passelig gryte og fres løk og hvitløk til det blir blankt. Ha i vin og persille og kok opp. Ha i skjellene. La stå i cirka 6 minutter eller til skjellene har åpnet seg. Sil av skjellene, og kast alle som ikke har åpnet seg. Kok inn kraften (med en fløteskvett hvis du vil) og hell over skjellene. Server med godt brød (for eksempel Åpent Bakeris nydelige lyse surdeigsbrød) og smør (eller aioli eller karrimajones for den sakens skyld, hvis du føler for det).

((Denne oppskriften kan du også bruke på hjerteskjell, men de trenger nok ikke å koke fullt så lenge. Jeg har aldri forsøkt knivskjell eller andre mer eksotiske skjell, men det skulle ikke forundre meg om det smaker helt utmerket det også.))
Tags:
 
 
Filthy assistant
01 March 2010 @ 07:15 pm
Right. Last time I had read:

Torgrim Eggen: Jern
Collins: The Hunger Games
Lindquist: Människohamn
Elgin: Native Tongue

Since then:

Collins: Catching Fire
Doctorow: Little Brother (my first book ever read on the iPhone)
Doctorow: Down and Out in the Magic Kingdom
Vernon: Dragonbreath - Attack of the Ninja Frogs (every bit as fun as it sounds)

I have decided I like Doctorow. He reminds me a bit of Neal Stephenson pre-Cryptonomicon, he delights in trying out concepts and working out what new technology will do to society and to us. I have downloaded a bunch of his books to the phone and will probably read several of them while in Japan.

Now reading: Thomas: The End of mr. Y, which I like a lot so far. Coming up: another go at the Mieville. I´m pretty sure it´s a good book, it´s just that I was too tired and wanted something less demanding. Also I have to read that LP Japan guide sort of soonish...
 
 
Filthy assistant
13 January 2010 @ 04:03 pm
Once again trying to keep track of what I read in a single year. So far, not counting comics:

Torgrim Eggen: Jern
Collins: The Hunger Games
Lindquist: Människohamn
Elgin: Native Tongue

Coming up:

Lindsay: Darkly Dreaming Dexter
Mieville: The City & The City
 
 
Filthy assistant
21 December 2009 @ 12:14 pm
Jeg har laget leverpostei til jul de siste... sju årene, i hvert fall. Og i år oppdaget jeg at Strøm Larsen, muligens byens beste slakter og en av mine yndlingsbutikker, har vært så elskverdige å begynne å selge ferdigkvernet lever og spekk, noe som minker arbeidsinnsatsen med minst to tredjedeler. Dermed blir det overkommelig å lage leverpostei flere ganger i året, til og med, noe jeg hjertelig anbefaler, for dette er fryktelig godt.

Man tager:
500 gram svinelever
300 gram spekk
1 rå potet
1 løk
5 ansjosfileter (jeg liker å bruke juleansjos)
2 dl fløte
2 egg
bacon
krydder

Skrell poteten og løken og mos det i hurtigmikser (har du kjøttkverna fremme allikevel kan du naturligvis bruke den), gjerne sammen med fløte og egg - tilsett etterhvert så det blir en slags grøt. Mos inn ansjos. Plump spekk, lever og potetfløtegørp sammen i en bolle og rør til det har blitt temmelig jevnt, det kan hende du må bruke mikser. Krydre etter smak (jeg pleier å bruke hvitløk, allehånde, spisskummin, muskat, merian, timian, salt og pepper). Stek litt av røra i stekepanne og smak om det smaker riktig eller om det trengs mer krydder. Når posteien er slik du vil ha den fyller du røra i aluminiumsformer (ikke for fullt, dette hever seg en del under steking) og steker i vannbad på 200 grader i omtrent en time.

Jeg liker å ha omtrent 1 ts syltet grønnpepper i hver form, og å kle toppen med bacon (legg gjerne et laurbærblad oppå også).

Spises helst lun med masse stekt bacon og sopp.
Tags:
 
 
Filthy assistant
18 December 2009 @ 03:22 am
Neste prosjekt: Lære seg å lage toffee, fordi jeg har en venninne som er urimelig glad i dette og dermed må få litt til jul.

Jeg fant en oppskrift på cookingforengineers.com, som er et veldig stas nettsted på alle mulige vis, og skred til verket.

Man tager:

225 gram smør
200 gram sukker

og smelter det på lav varme. Dette tar evigheter, så ha det gjerne som et slags bakgrunnsprosjekt mens du gjør andre ting, men ikke glem det. Med en gang sukkeret ser ut til å ha smeltet må du skru opp varmen til cirka medium-høy og begynne å røre, ellers skiller massen seg og du får et helvetes klin. Så kommer den nervepirrende delen: dette skal varmes opp til 150 grader, eller, for oss uten sukkertermometer, inntil en dråpe sluppet i kaldt vann danner stive tråder som knaser og brekker. Da har sukkermassen såvidt begynt å bli lysebrun. Det gjelder å følge med, for blir den noe særlig varmere ender du opp med noe helt annet, og er den for kald blir det en slags karamell i stedet for. (Ikke at det nødvendigvis er så ille, men det var jo toffee vi var ute etter.)

Anyway: når du tror massen har blitt så varm den skal trekker du alt til side og rører inn en teskje vaniljeekstrakt. På forhånd har du gjort klar en stekeplate som ligger opp-ned (ellers svir du det platen ligger på), og festet et bakepapir med litt smeltet smør i hvert hjørne. Hell massen ut på bakepapiret og bre utover med en slikkepott, helst en av silikon, sukker er varmt og det er mulig en av gummi vil smelte. Eller bruk en stekespade eller noe. Når massen ligger i et noenlunde jevnt lag tar du enten 150 gram finhakket melkesjokolade eller halvannen pose av disse melkesjokoladeplettene som kommer i pose (ser ut som nonstop uten skall) og drysser over. Vent til det har smeltet litt, og bre sjokoladen utover i et jevnt lag. Avslutt med å drysse over et par never hakkede mandler (jeg bruker mandler i skiver). Vent til det er kaldt og brekk i biter.
Tags:
 
 
 
Filthy assistant
17 December 2009 @ 04:13 pm
Jeg har testet noen nye snopoppskrifter i år, hvorav noen har falt heldig ut og noen ikke fullt så heldig. For future reference:

Ekstremt enkel sjokoladefugde:
350 g mørk sjokolade, kakaoprosent helst over 70.
1 boks søtet kondensert melk (IKKE IKKE IKKE Vikingmelk, bruk noe svensk faenskap de har på Mega)
30 g smør
klype salt
150 g pistasjnøtter

Denne hadde en litt trang fødsel - første gang svevde jeg i den villfarelse at condensed milk rett og slett var kondensert melk, og at Vikingmelk dermed burde fungere utmerket. Jeg har 400 gram veldig tykk sjokoladesaus hjemme som viser at så ikke er tilfelle. Så jeg forsøkte på nytt med det svenske faenskapet, og da var det en ganske annen skål.

Altså: man dumper alle ingrediensene unntatt nøttene i en tykkbunnet kjele og smelter det på ikke alt for høy varme mens man rører. Ha nøttene i en plastpose og deng med kjevle til de er knust i litt forskjellige biter (du kan jo grovhakke om du på død og liv vil, men kjevle er helt greit). Ha nøttene i sjokoladen og rør inn. Dump massen i en firkantet form av noe slag, omtrent på størrelse med et a4-ark. La stivne i kjøleskap og skjær i biter. Ferdig!

Jeg husket etter at jeg hadde laget dette at jeg egentlig ikke synes pistasj er så stas, så neste gang (og jeg har kjøpt melkefaenskapet allerede) blir det med revet appelsinskall i stedet for. Regner med at det bør klare seg med 2 appelsiner til denne oppskriften.
Tags:
 
 
Filthy assistant
17 June 2009 @ 11:58 pm
Grillsesongen er naturligvis åpnet for lengst, men jeg er da heller ikke kjent for å være plagsomt kjapp i avtrekkeren. Denne grillmarinaden kan røres sammen på ett minutt og er bedre enn noe som helst du får i butikken. Den passer utmerket til kylling, men er kanskje aller best til gris. Grunnoppskriften er som følger:

Like deler
soyasaus
honning
olje

(hvor mye du trenger kommer an på kjøttmengden, det er forskjell på en kyllingfilet og en helside svineribbe, men hvis du skal marinere fem nakkekoteletter ville jeg brukt omtrent en trekvart desiliter av hver)

Bland inn:

Like deler
finhakket hvitløk
finhakket chili
fihakket ingefær

Det som er så stas er at alle disse tingene får du kjøpt ferdig opphakket på glass, og det holder seg i evigheter i kjøleskapet - i hvert fall til grillsesongen er over. En liten teskje av hver til mengden angitt over er cirka passe, men det kan varieres etter smak. Og mangler du en eller to av ingrediensene går det fint det også.

Det er litt ettersom hvor lenge kjøttet skal marinere - jeg ville vel uansett ikke latt det ligge mer enn et par timer, men hvis du hiver kjøttet i marinaden før noen fyrer opp grillen er det temmelig passe når grillen er varm. Hvis du vil kan du fortsette med å pensle kjøttet med marinaden under grilling. Yum!

Å, og verdens enkleste dessert er vaniljekesam og frosne blåbær som blir rørt sammen til alt er lilla og bærene har tint litt. Dette spiser jeg ugudelige mengder av i sommerhalvåret. (Vaniljekesam er i det hele tatt undervurdert, synes jeg. Det er kjempegodt!)
Tags:
 
 
Filthy assistant
15 May 2009 @ 01:56 am
Del 1 i serien "Annette tester nye oppskrifter til 17. mai". Dette har jeg fått en gang, men det er så lenge siden at jeg strengt tatt ikke husker om det var godt eller ikke, så dette kan bli spennende. Balsamicosyltet løk skal etter sigende være veldig godt til blåmuggost, og ser uansett imponerende ut på bordet :-)

(Dette er en diger oppskrift. Jeg delte den i tre ettersom jeg strengt tatt ikke er helt sikker på hvor mye det går med av dette.)

1,5 kilo sjalottløk, cirka 6 nett.
1 liter hvitvinseddik (jeg gikk tom og spedde på med eplesidereddik og vanlig hvit eddik)
1,5 dl olivenolje
140 g brunt sukker
1 sp salt
1 ts pepper
1 dl balsamicoeddik

Hiv løken i en kjele og hell over kokende vann. La stå i omtrent et minutt. Hell av vannet. Det skal nå gå temmelig greit å skrelle løken, gjerne mens du ser på pussige japanske tegnefilmer (Pom poko).

Ha alle de andre ingrediensene minus balsamicoeddik i en kjele og kok opp. La småkoke i 3 minutter, og ha i løken. Kok opp igjen og la småkoke i 8-10 minutter. Fisk ut løken med hullsleiv (eller noe annet) og ha over på sterile glass (glass kan steriliseres ved å vaskes i varmt såpevann eller oppvaskmaskin, og så sette dem i stekeovnen på cirka 100 grader). Kok laken i 5 minutter til, og hell i balsamicoeddiken. Ha over løken og sett på tett lokk.

(Hovedgrunnen til at jeg valgte denne oppskriften er at denne foregir å gi spiseklar løk etter bare tre dager, mens alle de andre mente man måtte vente i tre måneder. Slikt har man da ikke tid til.)
Tags:
 
 
Filthy assistant
02 May 2009 @ 04:47 pm
Som sett på Twitter! Dette er en fornorsket utgave av denne oppskriften. Det som er kjekt med denne er at alt kan blandes i hurtigmikseren.

(Det er en gigantoppskrift, så jeg anbefaler å halvere. Halv oppskrift gir minst 16 store cupcakes.)

180 g romtemperert smør
400 g brunt sukker
250 g mørk sjokolade
3 store egg, skilt
2 ts vaniljeekstrakt
300 g mel
2 ts bakepulver
1 ts natron
8 knuste Oreo cookies
4,25 dl melk

Smelt sjokoladen i vannbad. Rør opp smøret og tilsett sukker. Pisk opp eggeplommene og bland med smøret. Tilsett vanilje og sjokoladen - ha den sakte i mens du rører. Ha i vekselvis mel, bakepulver og melk. Knus Oreo-kjeks og bland dem inn. Stivpisk til slutt eggehviten og vend inn i røren. Ha røren i store muffinsformer (fyll 3/4 opp) og stek på 180 grader i ca 20 minutter. Avkjøl på rist.

Glasur:
225 g romtemperert smør
4-600 g melis, etter smak
0,6 dl melk
1 ts vanilje
1,8 dl marshmallow fluff (dette har de på Centra, men kan antagelig erstattes av samme mengde marengsmasse + 1 ts vanilje)
8 knuste Oreo-kjeks

Rør opp smøret og pisk med melis til det blir hvitt. Tilsett melk og vanilje. Vend inn marshallow-massen, og tilsett knuste Oreo-kjeks. Smør på de ferdige kakene.

Etter at jeg hadde laget disse så jeg at det går an å få tak i mini-Oreos som sikkert egner seg fortreffelig dersom du har lyst til å pynte kakene litt mer.

Disse er vanvittig mektige, så det er ikke nødvendig å beregne mer enn en til hver - i høyden to, dersom det er skikkelige kakemonser det er snakk om. Men akk, så gode...

(Denne oppskriften ble skrevet inn med en hånd, fordi jeg hadde en katt på magen som nektet meg en skikkelig arbeidsstilling. Derav eventuelle trykkfeil. Jeg går ut i fra at dere bærer over med meg...)
Tags:
 
 
Filthy assistant
Allergikertillegg:

Utrolig nok har jeg laget denne kaken for melkeallergikere flere ganger. Yogurten i panna cottaen byttes ut med soyayogurt med skogsbærsmak (det fant jeg ikke i denne omgangen, så jeg brukte bringebær. Fungerte fint). Den er selvfølgelig søtere enn yogurt naturell, så reduser sukkermengden til i hvert fall det halve (smak deg frem).

Den piskede kremen har jeg pleid å bytte ut med piskbar soyafløte, men for å få vekk den litt merkelige soyafløtesmaken måtte jeg ha i temmelig mye mere pasjonsfrukt enn oppskriften tilsa. Forsøk med ca 3-3,5 dl. Eventuelt kan man forsøke å bruke Oatley vaniljesausting i stedet - den blir ikke stivpisket, akkurat, men det er i hvert fall mulig å denge litt luft inn i den. Den er også søt, så ha litt mindre sukker i marengsen, og mer pasjonsfrukt for å dempe vaniljesmaken.

Hvit sjokolade kan absolutt ikke brukes, men se om du kan bruke en lys melkefri sjokolade kombinert med en mørk en i stedet (helsekostbutikker har ganske bra utvalg av slikt). Effekten blir ikke like dramatisk, men ganske imponerende allikevel.

Er du nøtteallergiker bør bunnen lages av noe annet - kanskje marengs med revet/hakket sjokolade kunne vært noe? (Dette har jeg ikke forsøkt.)