Filthy assistant (annetten) wrote,
Filthy assistant
annetten

Eksperimenter med grønn te

Jeg fikk voldsomt kick på ting som var smaksatt med matcha, pulverisert grønn te borte i Japan (der er dette en minst like vanlig smakstilsetning som sjokolade, og en av mine favorittdrikker på Starbucks var matcha latte), men hadde slått meg til ro med at dette var noe som kom til å være ekstremt vanskelig tilgjengelig hjemme i Norge. Men! Til alt hell har jeg en kamerat som ofte er på forretningsreiser i Asia, og siden han er minst like glad i matcha som meg ble han veldig interessert da jeg foreslo et slags samarbeidsprosjekt.

Tre uker senere hadde jeg to enorme poser med cooking-grade matcha og masse ideer som jeg ikke helt visste hvordan jeg skulle gjennomføre.

Det første jeg forsøkte meg på var matcha-sjokoladecupcakes.

http://www.sweetestkitchen.com/2008/12/matcha-cocoa-cupcakes/

De ser jo voldsomt imponerende ut, men for det første var det ganske mye jobb, og for det andre savnet jeg den rene matchasmaken.

Neste prosjekt var matchatrøfler, som ble betydelig mer vellykket (og mindre arbeidskrevende):

150 g melkesjokoladepletter
150 g finhakket hvit sjokolade
1 dl fløte
3 sp matchapulver

Jeg blandet matchapulveret med den finhakkede sjokoladen, kokte opp fløten og helte over sjokoladebitene. Etter fire minutter var ting noenlunde smeltet og massen kunne røres glatt. Så var det bare å vente til massen var kald nok til å kunne rulles til kuler. Det skal nevnes at sjokoladeganachen på dette tidspunktet så helt jævlig ut, en grønnbrun gytjeaktig sak. Det ble litt bedre da den kjølnet, men ikke mye. Tildekking var åpenbart påkrevet.

Jeg rullet halvparten av trøflene i matcha og halvparten i mørkt kakaopulver. De som er veldig glade i matcha foretrakk de grønne (som så spektakulære ut), mens de som ikke var så kjent med smaken nok helte mer mot kakaovarianten. Hvis jeg hadde giddet hadde jeg kanskje dyppet trøflene i smeltet sjokolade, men jeg var lat. Det kan forresten nevnes at grønne og brune trøfler IKKE kan oppbevares i samme boks, da fargene smitter av og snart gjør det umulig å se forskjell på dem.

Så! Dette er kanskje varianten jeg er mest fornøyd med - matcha shortbread. Smørsmaken og matchasmaken går glimrende mot hverandre uten at noen av dem slås i hjel, og oppskriften er veldig enkel. Noen av målene er amerikanske siden jeg har stjålet mesteparten av oppskriften herfra:

http://www.theediblelibrary.com/tea/matcha-shortbread-cookies/

170 g romtemperert smør
1/2 cup melis
2 ss honning
1/2 sp limejuice
2,5 sp matcha
2 cups mel

Rør smør og melig hvitt, tilsett honning, matcha og lime og bland alt. Rør inn melet i to omganger. Ha deigen over på plastfolie, rull til en slags pølse og legg i kjøleskapet en halv time.

Sett stekeovnen på 200 grader, kapp pølsa i skiver og rull skivene til kuler. Sett på bakepapir og klem flate med gaffel. (Dette er den aller enkleste utbakingsmetoden. Hvis du vil kan du naturligvis kjevle ut deigen mellom to lag plastfolie og stikke ut med kakeform eller hvafaen, jeg har en Hello Kitty-kakeform jeg elsker så laget et par slike).

Stek småkakene i rundt fem minutter, avhengig av hvor store du har laget dem. Jeg lagde kuler omtrent dobbelt så store som klinkekuler, og de trengte 7 minutter. Det er ikke meningen at kakene skal ta noe særlig farge, og de svir seg raskt, så følg med.

Det er så langt jeg har kommet foreløpig. Jeg har utrolig mye matcha igjen, og jeg har lyst til å lage matcha-iskrem på et eller annet tidspunkt, men enn sålenge er jeg fornøyd.
Tags: food, japan
Subscribe
  • Post a new comment

    Error

    default userpic
    When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
    You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
  • 0 comments