Filthy assistant (annetten) wrote,
Filthy assistant
annetten

Valnøttbrød

En venninne av meg etterlyste nettopp gode brødoppskrifter, og da kom jeg på at jeg aldri har lagt denne ut på nett - dette er brødet vi baker fast til jul og nyttårsaften. På grunn av valnøttenes litt bitre smak passer det fantastisk til all den mektige, salte julematen, og det er spesielt godt til sild, leverpostei og ost.

Oppskriften er friskt stjålet fra Anden Etage, vi har justert litt på den opp gjennom årene og blant annet erstattet kulturmelk med øl, siden vi kjenner så mange melkeallergikere. Vi synes egentlig det er best med øl, og det gjør at brødet hever som en drøm. Vi bruker helt vanlig pils av billigste sort.

Dette er en stor oppskrift, gir omtrent 4-6 brød - det er uproblematisk å halvere, og kanskje anbefalt dersom du ikke har veldig romslig fryser.

1 l øl (originaloppskriften sier skummet kulturmelk)
1 l vann
50 g salt
150 g fersk gjær
1-2 pk surdeigsekstrakt (hvis du får tak i, selges i blant på helsekost)
300 g sammalt grovt rugmel
300 g sammalt fint rugmel
2 ss honning (originaloppskriften sier sirup, det har vi aldri i huset så det blir honning)
500 g grovknuste valnøtter eller etter smak
1-2 kg hvetemel

Varm deigvæsken så den blir fingervarm. Løs opp honning og gjær i væsken. Ha i rugmel, evt surdeigsekstrakt, salt og en del av hvetemelet, kjør i mikser eller kna med hendene til deigen får en passe bløt og smidig konsistens - den skal ikke være for tørr, da hever den dårligere. (Geir insisterer på at den må gå 20 minutter i mikser pga noe med glutentråder, det orker aldri jeg. Jeg sier kna så lenge du orker, det er i hvert fall en utmerket måte å få ut aggresjon på.) Rør inn valnøtter.

La heve i ca 25 minutter på et lunt sted - baderomsgulv med varmekabler er perfekt. Nå er deigen antagelig ganske flytende, la ikke det bekymre deg - del den i porsjonsemner og klask i brødformer og la etterheve samme lune sted i nye 25 minutter. Pynt med valnøtter om du vil.

Stekes i 45 minutter på cirka 200 grader. Følg med på stekefargen, det kan hende du må dekke til med folie dersom skorpen blir i overkant brun før steketiden er over. Ferdig når det lyder hult når du dunker på undersiden av brødet.

Dette er et ganske allsidig brød og en relativt robust oppskrift, vi har fiklet mye med den og alltid fått godt resultat. Jeg antar man kan justere mengden rugmel dersom man foretrekker brød av hvete, bare bruk sammalt mel (kan også tenke meg at noe av rugen kan byttes ut med havregryn) - og valnøttene kan sikkert byttes ut med hassel- eller pecannøtter, eller kanskje solsikkefrø.
Tags: food
Subscribe
  • Post a new comment

    Error

    default userpic
    When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
    You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
  • 2 comments