Filthy assistant (annetten) wrote,
Filthy assistant
annetten

Posjerte egg

Posjerte egg har vært en slags hellig gral for meg i noen år nå. Jeg har rett og slett aldri fått det til - hver gang jeg har forsøkt, har eggene løst seg opp i en vemmelig, trådete masse med en plommeklump i midten som jeg selv ikke med min beste vilje kunne si lignet på The Nighthawk Diners perfekte eggs benedict, som er noe av en gullstandard i denne sammenhengen.

Jeg har lett gjennom alle kokebøkene mine. Alle som en anbefaler de masse vann som settes i bevegelse gjennom å røre i sirkel, og så knekke egget ned i gropen som dannes i vannet. Eggehvitereir ble resultatet. Men så. Fant jeg en video på YouTube. Den forandret alt. Nå lager jeg perfekte egg hver eneste gang.

Man gjør som følger:
Gjør klar det du har tenkt å dandere egget på i forveien, for dette går ganske fort. Jeg liker å ha det på en skive ristet brød med røkelaks og hakket vårløk. Jo ferskere egg du har, jo lettere blir dette, men jeg har fått helt OK resultat med egg som har gått flere dager over dato også.

Finn frem den kjelen du vanligvis koker egg i. Fyll opp med en 8-10 cm vann, tilsett en dæsj eddik og litt vanlig bordsalt om du vil (du må ikke, men det smaker bedre og hjelper til med å holde egget sammen).

Finn frem en liten beholder med hank. Det kan være en vanlig kaffekopp, eller en øse, for eksempel. Jeg har et lite desilitermål i metall jeg pleier å bruke. Knekk egget opp i denne.

Kok opp vannet og trekk kjelen til side. Senk platen til et av de laveste hakkene. Vent til vannet ikke lenger bobler (noen sekunder) og senk hele karet med egget ned i vannet. Vipp egget forsiktig ut. Flytt kjelen tilbake til platen. Etter cirka to minutter er egget ferdig. Da er hviten helt stivnet, og plommen helt flytende. (YMMV - mine egg er romtempererte, har du dem i kjøleskap bør du øke koketiden noe.)

Liker du plommen mer stivnet er det bare å la egget ligge lenger, men husk at dette går mye fortere enn å koke egg med skallet på. For meg er øyeblikket da man skjærer over plommen og ser den flyte ut helt magisk, på linje med det første kakket av teskjeen mot den karamelliserte overflaten på en creme brulee, så jeg blir alltid veldig skuffet hvis jeg har overkokt det. Med litt trening lærer du deg å se på egget om det er kokt slik du vil ha det.

Fisk egget ut med hullsleiv eller annet egnet redskap, og la det dampe av litt, gjerne på en bit tørkerull. Legg på brødskiva. Jeg liker å legge på en høvlet skive smør, i mangel av hollandaisesaus (som jeg ytterst sjelden gidder å lage til frokost).

Vær så god, perfekt posjert egg!

Jeg bør vel for skams skyld inkludere den fantastiske YouTubevideoen:
Tags: food
Subscribe
  • Post a new comment

    Error

    default userpic
    When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
    You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
  • 5 comments